Pàgines

2012/08/17

DURBACH BLOCK JAGGERS - ARCHITECTS

curiós -osa 
adj. [LC] Que s’interessa a veure, a conèixer, alguna cosa. 

Per a un curiós, una de les experiències més enriquidores pot ser el procés de conèixer i fer-se seva una ciutat. En aquest procés podem comptar els descobriments per passes que fem. La quantitat de llocs, racons, espais,... que ens poden despertar sensacions de tot tipus pot ser una vivència única que ens farà entendre una mica més el temperament i comportament dels ciutadans d'aquella ciutat en particular.

En una de les passes que vaig fer per Sydney, vaig descobrir aquest edifici que em va portar a conèixer el despatx d'arquitectura capitanejat per Neil Durbach, Camilla Block i David Jaggers. Aquests són els socis d'aquest estudi d'arquitectura que basa el seu exhaustiu treball projectual en un continu feedback entre el paper i els models físics de fusta de balsa.






Aquest edifici comercial, que en planta baixa és un restaurant i en planta coberta és un jardí en altura, em va sorprendre d'entrada per la seva arribada a planta coberta, trencant la rigidesa de la façana ondulant-se per convertir-se en cornisa. Volumetria atrevida que accentua la cantonada en un solar singular de forma triangular i que ajuda lleugerament a posar a escala l'edifici en referència al seu entorn. 

A més, l'elegància i simplicitat de materials i detalls i una planta ben solucionada, col.locant els espais servidors donant l'esquena a la mitgera veïna per alliberar la cantonada, fa pensar en un exercici ben plantejat.


Un dels aspectes interessants és el revestiment de façana. Aquesta superfície uniforme a una certa distància que reflecteix i fa relliscar la llum de manera força subtil, canvia completament al aproximar-se a ella, descobrint matisos, colors i acabats (mat i brillant). La tècnica utilitzada és el trencadís de peces ceràmiques. L'edifici ha guanyat el sobrenom de 'Barcelona' gràcies a la tècnica utilitzada en façana que recupera una manera de fer molt comuna en el modernisme català.
Ara bé, aquest efecte és el mateix que provoquen, a una altra escala, les cobertes de la Sydney Opera House del mateix material, colors i acabats. El material no és estrany pels ciutadans de Sydney ja que la majoria dels 'Hotels' (bars o pubs) han utilitzat tradicionalment la ceràmica pels seus revestiments en planta baixa. L'altre element de l'entorn, que podem reconèixer fàcilment, és la marquesina asimètrica  que protegeix tant el caminant com el gran finestram del restaurant que es pot trobar a l'interior.



Estudi de DBJ ubicat en una de les plantes de l'edifici de Roslyn Street





Photographers: Anthony Browell, Peter Bennetts, Neil Durbach



Conèixer aquest edifici m'ha permès investigar una mica més la manera de treballar d'aquests arquitectes i aquí us deixo un petit recull d'imatges dels projectes que he trobat més interessants.

Amenities Buildings


Brick Pit Ring

House Holman

Installation Elizabeth Bay House


Love Lace Exhibition

North Bondi Surf Live Saving Club

Park Street Building


Venice Biennale




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada