Pàgines

2017/09/27

EL GOVERN IMPULSA LA NOVA LEGISLACIÓ TERRITORIAL, URBANÍSTICA I DE PAISATGE

Publicat a: El Punt Avui 27.09.2017

La nova llei, que repensarà l’ordenació del territori, l’urbanisme, el paisatge i les urbanitzacions, actualitzarà periòdicament les previsions de nova urbanització.

Amb la nova legislació, es fomentarà l’habitatge públic de lloguer i es facilitarà la reserva de sòl destinada a aquesta modalitat a tot Catalunya.

S'articulen propostes per a les urbanitzacions amb dèficits de serveis per donar solució a les 729 urbanitzacions pendents de regularitzar.




El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya impulsa la Llei de Territori, que, entre altres objectius, preveu prioritzar la rehabilitació per sobre del consum de sòl, oferir habitatge o sòl per a activitats econòmiques quan sigui necessari i atendre els requeriments tant de grans ciutats com de petits pobles. 
Catalunya, com altres països del seu entorn, ha viscut un canvi de model urbanístic arran de la recent crisi econòmica. Pràcticament s’ha paralitzat el desenvolupament de nou sòl i s’han fet inviables molts dels planejaments aprovats en el període anterior. 
A més, l’accés a l’habitatge continua sent un repte per a molts ciutadans. El concepte de desenvolupament sostenible, que es refereix tant a frenar el consum de sòl com a integrar la cura del paisatge en tots els entorns, inclòs l’urbà, també s’ha incorporat amb força a l’agenda internacional. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, considera que la Llei de Territori que el govern aprovarà properament consagrarà aquest “canvi de paradigma”. De fet, comportarà “una reforma completa del model, amb caràcter estratègic i amb l’objectiu que sigui estable i durador”. 


Incentivar la reforma urbana.

Actualment, a Catalunya, el 69% del sòl previst per a habitatges i el 63% del previst per a activitats econòmiques encara està pendent de desenvolupar. 
Revisar els creixements programats que no responen a la realitat actual i rehabilitar els edificis construïts buits ha de ser una prioritat. La llei també crearà el registre de solars buits, per impulsar-ne l’ús abans d’ocupar nous terrenys. 
D’altra banda, cal evitar previsions de desenvolupaments urbans que acaben quedant obsoletes i, al mateix temps, facilitar el sòl per donar resposta a les demandes del moment. 
Els municipis fixaran els seus objectius periòdicament per atendre les necessitats d’habitatge o sòl d’activitat econòmica, tenint en compte aspectes socials i d’agenda econòmica per ajustar-los a la realitat. 
Pel que fa a l’habitatge de protecció oficial, el govern aposta pel lloguer. En aquest sentit, es preveu que la nova legislació faciliti la reserva de sòl destinada a aquesta modalitat a tot Catalunya i, d’altra banda, que també possibiliti que els ajuntaments puguin rebre pisos de protecció ja construïts, en comptes de només els terrenys. 
D’aquesta manera, es dóna suport als ajuntaments de municipis petits, els quals poden trobar dificultats per afrontar la construcció d’habitatge protegit. 


Atenció i instruments per als petits municipis.

Atendre la diversitat territorial és un altre dels principis d’aquesta llei impulsada per la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat. 
El 63% dels municipis catalans tenen menys de 2.000 habitants i, en alguns, el total de la població viu en masies situades en espais naturals. En canvi, els requisits establerts per la legislació actual són idèntics als de les grans ciutats metropolitanes. 
La llei de territori crea una nova fornada d’instruments urbanístics flexibles que permetran acostar-se a la diversitat temàtica i d’escales de la planificació. Així mateix, s’incentivarà l’impuls d’àrees d’activitat econòmica intermunicipals i es possibilitarà que els ingressos es reparteixin equitativament entre els municipis implicats. 
Així, de manera paral·lela, es creen oportunitats de feina, i alhora es generen espais d’activitat més competitius. Al mateix temps, s’aconsegueix evitar la fragmentació territorial. 


Protegir els espais oberts i el paisatge rural.

Els espais oberts són l’eix vertebrador del territori. El 94% de Catalunya són espais oberts, però la regulació del que s’hi pot fer varia en cada municipi, sense tenir en compte sovint les regulacions veïnes. 
El govern redactarà una estratègia per a cadascuna de les 134 unitats de paisatge identificades. Donarà, així, respostes específiques a cada àmbit del territori, que els municipis podran concretar i detallar. A més, abans de qualsevol nova edificació en aquests espais, es prioritzarà la reutilització de les existents, la seva integració paisatgística, la custòdia de la finca i la prevenció d’incendis. 
Finalment, la llei de territori vol donar solució a les 729 urbanitzacions pendents de regularitzar que hi ha a Catalunya, construïdes entre el 1956 i el 1981 amb dèficits de serveis públics. Així, s’avaluarà cas per cas i s’articularan solucions amb voluntat de regularitzar totes aquelles que no s’hagin de mantenir als espais oberts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada